Tilberedning Brødmiks «B» – LCHF «Gullstandard»

LCHF «Gullstandard» / IIngredienser: Frø og kjerner (Gresskarkjerner, Linfrø, Sesamfrø, Solsikkefrø, Chiafrø), Sesammel, Nøtter (Valnøtter, Mandler, Paranøtter, Hasselnøtter), Kostfiber (fiber fra sukkerroer, skall fra Psylliumfrø) Erythritol, Rødalgemel, Surdeigspulver, Bakepulver, Himalayasalt.

Allergener merket med uthevet tekst.

Slik baker du et brød (Bruk en Miksmaster eller rør sammen for hånd):

Alternativ 1:

  • 300 g Brødmiks
  • 3 egg
  • 2 dl vann

Alternativ 2:

  • 300 g Brødmiks
  • 1 ss Parmesanost (strø ost) – (valgfritt)
  • 1 ts Tørret og avbitret ølgjær – (valgfritt)
  • 1 ss Creme Fraiche evt. Kokos krem/tykk kokosmelk – (valgfritt)
  • 3 egg
  • 2 dl vann

Parmesanost gir en litt kraftigere smak, og løfter brødet noen hakk. Det samme gjør avbitret ølgjær (gjærer ikke). Avbitret ølgjær får du kjøpt på apoteket. Det gir god smak og tilfører viktige B-vitaminer. Personer som har Cøliaki må unngå dette produktet da det inneholder små (svært små) mengder gluten. 1 ss Creme Fraiche bidrar til en litt mer syrlig smak og setter preg på brødet. Du kan også bruke 2 ss Creme Fraiche. Den gjør også brødet saftigere. NB! Brøddeigen skal være ganske løs.

Parmesanost, Avbitret ølgjær og Creme Fraiche kan utelates når melkeprodukter og gluten ikke tolereres og i stedet kan du velge alternativ 1. Eller du kan bruke kokoskrem/tykk kokosmelk i stedet for Creme Fraiche.

Friske egg har beholdt sin proteinkvalitet (i motsetning til eggepulver). Og bruke friske egg gir derfor et mer næringsrikt produkt.

La ferdig blandet brødmiks få hvile i brødforma i 15 minutter før steking. Du steker i nedre del, i forvarmet ovn på 180 grader, i 55 minutter. Ta brødet ut, fjern brødformen. Avkjøl brødet på rist.

OBS! Alle frø og nøtter er utstyrt med forsvarskjemikalier. Om du ønsker å inaktivere disse skal du la ferdig blandet brødmiks hvile i formen i 12 timer før steking (legg tørkepapir over). Brødet hever mindre, blir mer massivt, men det blir sunnere. Ubenyttet brødmiks oppbevares tett, tørt og kjølig (15 – 20 gr.) Hver oppmerksom på at alle frø og nøtteblandinger kan inneholde fragmenter av nøtteskall og forsteinede frø, noe vi dessverre ikke kan hindre.

Om du ikke har en brødform av myk gummi så husk å smøre brødformen før du heller i brøddeig, eventuelt legg bakepapir i formen– bruk en liten form. (1 liter) Ønsker du å bake et større brød øker du med ett egg for hver 100 g du øker miksen (400 g miks = 4 egg osv.). Du går også opp med 0,7 dl med vann for hver 100g økning i miks. Steketiden må da forlenges noe.

Om en dobler oppskriften 300 g x 2 = 600 g. Stekes den i 1 time og 15minutter. Formen bør da ta 1,5 liter.

Brødet er holdbart inntil 7 dager i kjøleskap (legg det i en glass-/plastboks m/lokk eller plastpose når det er avkjølt). Brødet er fast i formen og har mye smak så derfor er det best når du skjærer tynne skiver.

Alternativ 3: Gullstandard Pluss

  • 300 g Brødmiks
  • 4 egg
  • 100 g Cottage Cheese (mager)
  • 100 g Creme Fraiche (lett)
  • 100 g revet gulost (lett)
  • 70 g Sukrin/Erythritol (kan utelates)
  • 1 ts Bakepulver
  • ½ ts Salt
  • 1 dl vann (Dette avhenger litt av om det benyttes store eller små egg.

Stekes på 180 grader i 55 minutter. Ta brødet ut, fjern brødformen og etterstek brødet i 30 minutter på 150 grader. Avkjøl brødet på rist.

Lykke til!

Skriv ut