Vedlegg til Brødmiks «A» – LCHF Lav FODMAP (uten nøtter)

Brød kan dekke hele ditt behov for næringsstoffer og være det sunneste næringsmidlet du kan spise!

Men brød kan også bidra til både overvekt og livsstilssykdommer. Det vanlige er å bake brød på forskjellige kornslag og gjær. Korn er ikke et næringsmiddel vi mennesker er tilpasset, mange har også problemer med aktivt gjær. Allikevel; de fleste har fokus på gluten som helseskadelig, men dessverre er gluten bare en del av problemet.

Korn inneholder også svært aggressive forsvarskjemikalier, og på samme måte som gluten kan de skape autoimmune reaksjoner (betennelser og «lekk tarm»). Slike betennelser er ikke begrenset til kun mage/tarm, korn stimulerer betennelser i hele kroppen. Det er derfor en dårlig løsning å velge glutenfrie brød basert på korn – løsningen er i stedet å velge brød uten korn. Glutenfritt mel fra korn har også svært høyt innhold av raske karbohydrater.

Det er også slik – til tross for hva mange vil ha oss til å tro, at korn inneholder lite fornuftige næringsstoffer. Det fremheves ofte at fiber fra korn er viktig for tarmen, men det er nettopp der forsvarskjemikaliene er plassert – så kanskje ikke så fornuftig allikevel. Fiber fra korn kan gi en god opplevelse på kort sikt, men de betennelsesskapende egenskapene kommer gradvis over tid.

Du kan i dag kjøpe en rekke lavkarbo brød i butikkene. De fleste spiller på folks uvitenhet. Ved å tilsette ren gluten (som er et protein – dog skadelig for mennesker) er det mulig å få et brød med mindre korn enn vanlig, til å heve (noe som forutsetter tilsetting av ren gluten fordi gjær trenger gluten for å heve). Denne type brød vil dermed inneholde mer protein (gluten) og mindre karbohydrater. Uten tilstrekkelig kunnskap blir vi lurt til å tro at det må være sunt – mindre karbohydrater og mer protein tror vi er bra.

Det er mange ingredienser som kan inngå i et brød som ikke er basert på korn, og som er glutenfrie og samtidig inneholder lite karbohydrater. Noen av disse ingrediensene er også godt egnet til å etterligne vanlige brød både i konsistens og smak, men de er ikke spesielt næringsrike, og noen av ingrediensene kan inneholde enda sterkere forsvarskjemikalier enn korn. Så også her er det mulig å bli lurt om du kun har fokus på korn, karbohydrater og gluten. Slike ingredienser kan være protein og fiber fra erter, kikerter, bønner og ris samt mel laget av HI-Maize (som i Norge bl.a. selges under produktnavnet «Fiberfin»).

Den brødmiksen du nå har mottatt har tatt hensyn til alle de forhold jeg har beskrevet ovenfor. Frø er næringsmidler som tilhører en annen plantefamilie enn korn, og tilhører en gruppe næringsmidler mennesket har benyttet i sitt kosthold gjennom hele sin utvikling. Vi er derfor godt tilpasset disse næringsmidlene.

Jeg har i tillegg anbefalt at brødmiksen ved tilberedning tilsettes tørret og avbitret ølgjær (et valg du eventuelt selv må gjøre) – du kjøper den på apoteket (se under tilberedning). Dette er et ølgjær fritt for druesukker, og som heller ikke skaper noen gjæringsprosess, men som gir et høyt tilskudd av B-vitaminer. Men denne type ølgjær inneholder små (svært små) mengder gluten. Jeg har derfor ikke tilsatt det i brødmiksen.

Brødmiksen LCHF «GULLSTANDARD» er et helt komplett næringsmiddel. Utvalget jeg har gjort av nøtter, frø, fiber og alger, samt ved å tilsette egg og avbitret ølgjær under tilberedning, gir et brød som det faktisk er mulig å leve av uten noen former for pålegg eller inntak av andre næringsmidler. Det er ikke en oppfordring til å leve på bare brød, men i stedet et forsøk på å synliggjøre at dette brødet er en god helseforsikring – også for personer som lever på et ensidig kosthold.

Så for deg som lever i en familiesituasjon kan det være fornuftig å tenke at om ikke alle i familien lever på et LCHF-kosthold, så vil det uansett være et stort helsefremmende tiltak om alle kutter ut vanlig kornbasert brød og erstatter det med det brødet du nå har fått. Det krever nok litt tilvenning (avhengigheten til gluten og raske karbohydrater er sterk), og duften av gjærbakst blir i begynnelsen et savn, men for de fleste går det helt greit etter en kort tilvenningsperiode.

Nedenfor følger viktige råd til deg som har IBS, Ulcerøs Kolitt eller Crohns Sykdom og som har bestilt denne eller en annen type av mine Brødmikser – men rådet er like gyldig for alle andre som vil gjøre brødet mest mulig helsefremmende.

Vil du skape et mest mulig helsefremmende brød så lar du tilberedt brøddeig stå i brødformen i 12 timer før den settes i ovnen. Det vil frigjøre de enzymer som er nødvendige for å inaktivere alle forsvarskjemikalier – noe som finnes i alle planter. Og selv om vi er godt tilpasset frø og nøtter sammenlignet med korn vil det allikevel gi en ekstra helsegevinst å benytte denne fremgangsmåten. Brødet vil heve mindre og bli mer massivt, men sunnere og mer skånsomt mot mage/tarm.

Trysil, juni 2018
Thor Foseid

Skriv ut